Sp.a-standpunt over slimme meters krijgt flinke kritiek

Sp.a-standpunt over slimme meters krijgt flinke kritiek

N-VA-energiespecialist Andries Gryffroy is niet te spreken over de manier waarop oppositiepartij sp.a communiceert over de digitale meters. "Zij baseren zich voor hun kritiek op een studie van vijf jaar geleden. Toen kostte een digitale meter nog 200 euro, intussen is dat maximum 60 euro. Dat ze cijfers van vijf jaar geleden gebruiken is onbetaamd. Het past in hun operatie bangmakerij", aldus Gryffroy aan Belga. Minister Tommelein wil in 2019 starten met het uitrollen van de digitale meters ter vervanging van de huidige elektriciteitsmeters. Hij zal daarover morgen een nota voorleggen aan de Vlaamse regering. Oppositiepartij sp.a waarschuwt voor de hoge kost van de slimme meters. De Vlaamse socialisten spreken van een kostprijs van 2 miljard euro.

Die kritiek is niet alleen energieminister Tommelein zelf in het verkeerde keelgat geschoten, ook N-VA-energiespecialist Andries Gryffroy veroordeelt de communicatie uit sp.a-hoek. Volgens Gryffroy zijn de cijfers die sp.a gebruikt vijf jaar oud en bestaan er intussen veel goedkopere toestellen. "Vijf jaar geleden was de prijs nog 200 euro, nu gaat het om maximum 60 euro", aldus Gryffroy.

N-VA zelf is al langer voorstander van de uitrol van de digitale meter. Gryffroy wijst er daarbij op dat er geen andere keuze is omdat de huidige analoge Ferraristoestellen niet meer gemaakt worden. Bovendien is de helft van die toestellen sowieso aan vervanging toe. "De helft van de investering is dus gewoon een vervangingsinvestering", klinkt het.

De vrees dat huishoudelijke gebruikers ook op kosten zullen worden gejaagd omdat ze zullen moeten overschakelen op slimme huishoudtoestellen om voordeel te halen uit de slimme meter, is volgens Gryffroy onterecht. "Het is ook een beetje het verhaal van de kip of het ei. In Duitsland worden al diepvriezers en vaatwasmachines verkocht met bluetooth, maar bij ons komen die niet op de markt omdat er geen slimme meters zijn", aldus Gryffroy. De N-VA'er benadrukt daarbij wel dat het zeker niet de bedoeling is gebruikers te verplichten hun huishoudtoestellen te vervangen.

bron: Belga