Sp.a levert burgemeester in coalitie met CD&V en Groen in Halle

In Halle hebben CD&V, sp.a en Groen vandaag een nieuwe coalitie gevormd. Marc Snoeck, kopman van sp.a, wordt de nieuwe burgemeester. Net als in 2012 wordt N-VA, de grootste partij in Halle, buiten de coalitie gehouden. De drie partijen van de coalitie bezetten samen 18 van de 33 zetels in de gemeenteraad. Sp.a (+1) en CD&V (-2) behaalden elk zeven zetels, Groen pakte er vier (+3).

CD&V is in Halle de op een na grootste partij, met 19,7 procent van de stemmen. Sp.a volgt op de derde plaats met 18,2 procent. Groen bezet rang vier met 11,3 procent. De grootste partij in Halle is N-VA, met elf zetels (-1) en 26,4 procent van de stemmen. De partij werd opnieuw buiten de coalitievorming gehouden. Geen enkele partij was bereid om met N-VA in zee te gaan.

De nieuwe burgemeester, Marc Snoeck, behaalde 1.361 voorkeurstemmen. Huidig burgemeester Dirk Pieters (CD&V) haalde meer voorkeurstemmen (1.880), maar liet snel na de verkiezingen weten de verantwoordelijkheid van het zetelverlies van zijn partij op zich te nemen en uit de politiek te stappen.

Schepenen worden Peggy Massien en Johan Servé voor sp.a, Bram Vandenbroecke en Marijke Ceunen voor Groen en Dieuwertje Poté, Pieter Busselot en Christophe Merckx voor CD&V. Een belangrijk beleidspunt voor het nieuwe bestuur van Halle wordt communicatie en inspraak.

bron: Belga