Sp.a laat leden kiezen tussen parlement en sjerp

Sp.a laat leden kiezen tussen parlement en sjerp

De socialisten verzamelden gisteren in Plopsaland voor een nationaal congres. Op de agenda stonden onder andere enkele aanpassingen van de partijstatuten. Die wijzigingen maken deel uit van de door voorzitter John Crombez (foto) beloofde reorganisatie van de partij. «Bij mijn aantreden zei ik dat het een jaar zou duren, het zijn 51 weken geworden, maar ik ben rond met mijn interne vernieuwing van de partij», liet hij achteraf optekenen.

Een van de opvallendste nieuwigheden is een decumul. Dat stelt dat een persoon maar één ambt mag uitoefenen. In de praktijk zullen burgemeesters van gemeentes met meer dan 20.000 inwoners en schepenen van gemeentes met meer dan 30.000 inwoners geen parlementslid meer mogen zijn. De beslissing verplicht bekende namen zoals Johan Vandelanotte (Oostende), Renaat Landuyt (Brugge) en Hans Bonte (Vilvoorde) om te kiezen tussen een parlementszetel en de burgemeestersjerp.

Het congres besliste ook dat de kieslijsten van sp.a voortaan telkens een nieuwe naam in de top drie moeten hebben. De nieuweling mag geen ex-minister of een uittredend parlementslid zijn. «Het permanent vernieuwen van politiek personeel is broodnodig als de partij aantrekkelijk wil worden», aldus de partijtop.

Foto Belga / N. Maeterlinck