Sp.a blij met "kleine nederlaag" voor Van Overtveldt

Sp.a blij met "kleine nederlaag" voor Van Overtveldt

Oppositiepartij sp.a is blij dat België op de valreep heeft ingestemd met de Europese richtlijn tegen belastingontwijking. De socialisten spreken van "een kleine nederlaag voor minister Johan Van Overtveldt, maar een reuzenstap richting een fiscaal eerlijker Europa". "Op de tekst die finaal voorligt, zeggen we volmondig 'ja'. Op deze manier kan het ontmoedigen van belastingontwijking aangescherpt worden, zonder economische schade", zo liet minister van Financiën Van Overtveldt (N-VA) gisteren optekenen, nadat hij lange tijd het been stijf hield.

Bij sp.a vermoeden ze echter dat Van Overtveldt het akkoord "met lange tanden" heeft goedgekeurd. "Het was een dubbeltje op zijn kant. Minister Van Overtveldt was in Europa geïsoleerd geraakt en moest zijn verzet tegen de richtlijn wel staken. We hebben hier jarenlang aan gewerkt", aldus sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen.

Dat België bij monde van Van Overtveldt zo lang bleef blokkeren, noemt Van der Maelen "ongezien". "Het doel van de Europese richtlijn is precies om de ontwijkingsmogelijkheden voor multinationals te beperken en om de fiscaliteit rechtvaardiger te maken door de belasting op kmo's te verlagen. Het is hoog tijd dat ook multinationals een eerlijke bijdrage betalen. Daarom is dit akkoord zo belangrijk", besluit hij.

bron: Belga