S.O.S. Zo krijg je die vuile sneakers weer proper

S.O.S. Zo krijg je die vuile sneakers weer proper

Zo fris als een schoentje

Of je nu last hebt van zweetvoeten of niet, de kans is groot dat je schoeisel op een gegeven moment een - uhm - gepersonaliseerde geur krijgt. Vervelend, maar gelukkig kan je er wel degelijk iets aan doen. De gemakkelijkste oplossing is wellicht je schoenen een nachtje in de vriezer steken in een plastic zak. Nadien laat je ze ontdooien op een dweil, et voilà, ze ruiken weer als nieuw. Voor wie dat niet vertrouwt, kunnen droge theezakjes heil brengen. Door ze in je schoenen te stoppen, zullen ze de lucht erin absorberen. Het is wel ten zeerste afgeraden om er nadien nog thee mee te zetten.

Witter dan wit

Witte schoenen ook wit houden is zoals een hele dag niet snoepen terwijl er een zak M&M's voor je neus staat: het is maar weinigen gegeven. Gelukkig is ook dit probleem relatief gemakkelijk te verhelpen. Zo krijg je vlekken in een mum van tijd weg met tandpasta, azijn, nagellakremover of wasmiddel. Die eerste drie  breng je aan op een katoenen vod, het wasmiddel meng je met warm water en breng je met een spons aan op je schoen.

Sexy suède

Suède sneakers komen qua kwetsbaarheid in de buurt van het ego van je tienerbroer of –zus. Dit soort schoen schoonmaken vereist de nodige voorzichtigheid. Houd water en zeep zo ver mogelijk uit de buurt. Borstel in plaats daarvan zand en ander vuil van je schoen en werk af met een vuilafstotende spray in de kleur van je schoeisel. Natte schoenen mag je nooit laten drogen in de volle zon of in de buurt van je verwarming. Dit zorgt ervoor dat het materiaal hard wordt, waardoor je aan comfort inboet.

Zolen

Ook de onderkant van je schoen verdient de nodige aandacht. Om de rubberen zool proper te krijgen, kan je gebruik maken van bakpoeder dat je oplost in ontsmettingsmiddel. Vervolgens breng je die mengeling aan met behulp van een vod of een tandenborsten. Schuurplezier gegarandeerd.

No strings attached

Als je je schoenen schoonmaakt, vergeet de veters en de binnenzolen niet. Die eerste kan je gewoon in een waszak in de wasmachine stoppen, terwijl je je zolen uit je schoenen haalt om ze te luchten. Simple comme bonjour.

Mare Hotterbeekx