Sojoez met drie ruimtevaarders gelanceerd naar ISS

Op de ruimtevaartbasis Bajkonoer in Kazachstan is een Russische Sojoez MS-12 gelanceerd die drie ruimtevaarders naar het internationaal ruimtestation ISS moet brengen. De Sojoez met de Amerikaanse astronauten Christina Koch en Nick Hague en de Russische kosmonaut Aleksej Ovtsjinin werd vrijdagmorgen om 00.14 uur (lokale tijd) gelanceerd. "Het trio bevindt zich nu veilig in een baan om de aarde", zo bevestigde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA een twintigtal minuten later het succes van de missie.

Het trio moet na een tocht van zowat zes uur aanmeren aan het ISS. Het is de bedoeling dat ze daar een half jaar lang zullen verblijven. Met hun komst zal het aantal bewoners van het ISS van drie naar zes worden gebracht.

Twee van de drie ruimtevaarders aan boord van de Soejoz, Hague en Ovtsjinin, moesten normaal gezien al vijf maanden eerder naar de ruimte worden gestuurd. Maar hun lancering mislukte op 11 oktober 2018. Door een defecte sensor liep er iets mis bij de afscheiding van de eerste van de tweede rakettrap. Een veiligheidssysteem zorgde er wel voor dat de capsule veilig kon landen in de steppen van Kazachstan.

bron: Belga