Soedan-zaak: meerderheid sluit de rangen, Michel roept op tot nuance in migratiebeleid

Soedan-zaak: meerderheid sluit de rangen, Michel roept op tot nuance in migratiebeleid

De meerderheidspartijen in de Kamer sluiten de rangen in de Soedan-zaak. Open Vld en CD&V uitten wel kritiek op de communicatiestijl van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. Die stijl stemt volgens hen niet overeen met het gevoerde beleid. Premier Charles Michel riep op tot nuance in het debat. PS, cdH en DéFI vinden dat Francken geen plaats meer heeft in de regering, vanwege de samenwerking met het Soedanese regime en omdat de staatssecretaris niet de hele waarheid vertelde over het opschorten van de repatriëringen. De groenen vinden dat premier Charles Michel uit die "bewuste leugens" politieke gevolgen moet trekken.

De linkse oppositie stelde ook een pak vragen over het onderzoek dat de regering heeft gevraagd. Het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatslozen (CVGS) moet nagaan of de teruggestuurde Soedanezen effectief gefolterd zijn geweest. "Kan u zeggen wat u met de resultaten gaat doen? Bart De Wever zegt dat hij er sowieso geen rekening mee zal houden", zei sp.a-Kamerlid Monica De Coninck. De N-VA-voorzitter, die zondag waarschuwde dat zijn partij de regering zou verlaten indien Frankcen zou moeten opstappen, was in de Kamer aanwezig tijdens het debat.

"De linkse oppositie is de domste die er is", zei Vlaams Belang'er Filip Dewinter: "U cultiveert een rel die er niet is". Meerderheidspartijen Open Vld en CD&V vinden alvast dat de soms harde communicatie van Francken niet overeenstemt met het beleid. "Cijfers liegen niet. We sturen niet gretig terug", zei CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten. Open Vld-fractieleider Patrick Dewael zei dat Francken met zijn communicatie enkel Vlaams Belang-kiezers wil verleiden.

bron: Belga