Soedan - Bart De Wever: "Regering met Francken, anders zonder N-VA"

Als de meerderheidspartijen aansturen op het ontslag van Theo Francken als staatssecretaris, dan zal de N-VA zich terugtrekken uit de regering. Dat heeft partijvoorzitter Bart De Wever gezegd aan VTM NIEUWS. "Ik sta achter Theo en ga hem in geen geval laten vallen", zegt De Wever, die vindt dat het genoeg geweest is met de kritiek op zijn partijgenoot. De Wever verdedigde het beleid van Francken. "Als ze morgen zeggen dat we niemand meer mogen terugsturen naar een land waar het slechter is dan hier, en waar je potentieel wel eens slecht behandeld zou kunnen worden, dan kan je niemand meer terugsturen en dan heb je de facto open grenzen. En dan zullen wij het enige land in Europa zijn in die situatie. Alle andere landen sturen Soedanezen ook terug."

Francken kwam in een politieke storm terecht omwille van zijn verklaringen over de repatriëring van Soedanezen na berichten over folteringen van teruggestuurde Soedanezen. De staatssecretaris verklaarde aanvankelijk dat er in de maand januari geen terugsturingen gepland waren. Intussen kreeg hij het bericht dat er toch nog een vlucht gepland was, die hij onmiddellijk annuleerde. Hij bracht daar evenwel premier Charles Michel niet van de hoogte, die in de Kamer verklaarde dat er geen vluchten gepland waren.

De Wever lijkt het onderzoek naar de zaak niet te willen afwachten. Gevraagd naar de gevolgen als zou blijken dat een Soedanees effectief werd mishandeld, zegt De Wever dat de positie van Francken niet ter discussie staat. "Vandaag niet, morgen niet, overmorgen niet." De Wever zegt dat de staatssecretaris de wet heeft toegepast. "Dat is een heel moeilijke bevoegdheid, ook menselijk. Als er dan eventueel iets fout zou kunnen gegaan zijn, gaat de rest in je rug schieten, zelfs vanuit de eigen meerderheid. Het is genoeg geweest."

bron: Belga