Socialistische spoorbond dient stakingsaanzegging in voor extra week

Socialistische spoorbond dient stakingsaanzegging in voor extra week

De spoorvakbonden en de NMBS onderhandelen al een tijdje over maatregelen om de productiviteit van het personeel te verhogen. Vooral de vermindering van de kredietdagen ligt moeilijk. Sinds het begin van de week hebben de gesprekken een doorstart gemaakt, met andere gezichten aan tafel en nieuwe voorstellen van de directie. Maar net wanneer vertegenwoordigers van de vakbonden aan beide kanten van de taalgrens het eens leken over een oplossing voor situatie, verlengde de Franstalige vleugel van ACOD Spoor zijn stakingsaanzegging met een week.

Volgens CGSP Cheminots is de verlenging «noodzakelijk om hun leden te beschermen». Om geldig te zijn, moest de aanzegging nu worden ingediend. Anders zouden eventuele stakers niet gedekt zijn. «Dit betekent niet dat we dreigen met een staking van twee weken. We gaan week per week te werk», zegt Michel Abdissi, topman van de organisatie.

De vakbond diende eerder al een aanvraag in voor een treinstaking van 12 tot en met 19 juni. De nieuwe actie zou daar direct op aansluiten en duren tot en met 26 juni. De stakingen zijn voorlopig nog voorwaardelijk, want als er een compromis wordt bereikt met de directie van de NMBS, worden de aanvragen ingetrokken. «Ik denk persoonlijk dat er kans is op een akkoord. Ik ben niet pessimistisch gestemd», aldus Abdissi.

Ondertussen kwam ook de christelijke vakbond met een eigen voorstel. Daarin gaat het akkoord met een vermindering van de kredietdagen, maar per schijf van 28 dagen afwezigheid door de ziekte, waar de directie het eerder had over 18 dagen.

Belga / E. Lalmand