Socialistische bond blaast warm en koud in verband met spoorstaking

Socialistische bond blaast warm en koud in verband met spoorstaking

De socialistische vakbond bij de NMBS lijkt het spoor bijster. Hoe zit het nu met de staking? Er komt maar geen eenduidig antwoord op die vraag. En ondertussen blijft er hinder voor de reiziger, vooral in Wallonië. Woensdag gingen bonden en directie na vier uur onderhandelen uit elkaar zonder akkoord en zonder nieuwe onderhandelingsdatum. De gezichten van de vakbondsleiders spraken boekdelen. Uitspraken als "de directie kiest voor de ramkoers" en "de sociale problemen zijn nog niet ten einde" deden het slechtste vermoeden voor de pendelaar.

Gisteren bleef het vervolgens muisstil tot diep in de namiddag, toen de christelijke vakbond CSC-Transcom liet weten dat er toch nog een bemiddelingsvergadering zou plaatsvinden. Nog later meldden De Tijd en L'Echo dat de socialistische bond CGSP vanaf vanochtend het werk geleidelijk aan zou hervatten.

Vandaag een nieuwe dag, een nieuw geluid. Michel Abdissi, de topman van de militante CGSP, wilde niet bevestigen dat het treinverkeer zou hernemen. Hij wilde het resultaat van het overleg afwachten. Dat overleg begon om 10.00 uur en was om 13.00 uur nog bezig. Langs Vlaamse kant bevestigde ACOD-topman Ludo Sempels dan weer wél dat er werd opgeroepen om het werk te hervatten.

En dan kwam er een persmededeling van diezelfde socialistische bond. Daarin betreurt het Nationaal Uitvoerend Bureau van ACOD/CGSP "het gebrek aan een constructieve dialoog" en "de stigmatiserende houding van de CEO's". Als er "geen vooruitgang geboekt wordt in de komende uren, is het Nationaal Secretariaat van ACOD Spoor/CGSP Cheminots gemandateerd om een stakingsaanzegging van verlengbare duur in te dienen."

Woordvoerder Chris Camps van ACOD tracht de zaak te verduidelijken: "De actie die nu loopt, stopt sowieso vandaag om 22.00 uur. Maar indien nodig, kan een nieuwe aanzegging ingediend worden. Volgens de regels moet dat tien dagen op voorhand gebeuren." Voor de staking die nu bezig is, werden de regels volgens de spoordirectie niet gevolgd.

bron: Belga