Socialisten staan voor clash

Socialisten staan voor clash

Bruno Tobback (foto achteraan): «Mijn kandidatuur is op zich een vernieuwing»

Krijgt hij voldoende steun om überhaupt te mogen deelnemen? Die vraag brandde op vele lippen. In 2011 nog verkozen met 96,6%, staat Bruno Tobback nu meer dan ooit ter discussie. Zelf bleef de Leuvenaar kalm. Met de deadline in aantocht, keerde hij zongebruind uit het buitenland terug.

«Men doet alsof ik het maar net heb gehaald», reageert de 45-jarige jurist, die uiteindelijk de vereiste 5.000 leden kon overtuigen. «Ik heb op 7 februari mijn kandidatuur aangekondigd en had op 7 maart al 40 afdelingen in 4 provincies achter mij. Dat is meer dan een afdeling per dag.»

Nu de procedurele kant achter de rug is, heeft Tobback een duidelijk doel. «Links heeft het overal moeilijk. We kunnen daar op korte termijn niet veel aan doen, maar moeten er ook niet over zeuren», analyseert hij. «De voorbije jaren hebben we veel gerealiseerd, maar sloten we ook veel compromissen. Onze grootste uitdaging is om weer een eigen ‘smoel' te krijgen.»

Om dat te realiseren, wil Tobback de partijvernieuwing verderzetten. «Vanuit de gedachte van gelijkheid en verbondenheid, zullen we concrete voorstellen op tafel blijven leggen, bijvoorbeeld voor een rechtvaardige fiscaliteit. Verder ben ik de eerste voorzitter in twintig jaar die op een herverkiezing mikt. Dat is op zich al vernieuwend (lacht).»

Van een strijd tussen twee clans wil hij niets weten. «Ook bij andere partijen zie je verschillende kandidaten. Wat mij betreft, belooft dat vooral een boeiend debat.» Daarin vertrekt de huidige voorman als underdog. «Onze verkiezingsnederlaag speelt natuurlijk mee. Maar ik ben klaar voor een strijd bergop.»

John Crombez (foto vooraan): «Ik wil mijn project uit de doeken doen»

Zo moeizaam zijn tegenkandidaat de kiesdrempel wist te halen, zo vlot ging het bij John Crombez, die zich vorige zomer al had geout als kandidaat-voorzitter. De fractieleider in de Kamer rijfde de ene grote afdeling na de andere binnen en geniet de steun van heel wat boegbeelden binnen de partij.

Het grote verschil met zijn uitdager ligt niet op inhoudelijk vlak, maar heeft te maken met de stijl. Althans dat beweert Bruno Tobback. «John is meer technocratisch: hij werkt weloverwogen en voorzichtig. Ik ben eerder emotioneel en bevlogen.»

Als we Crombez opbellen, blijkt daar wel iets van te kloppen. Waar Tobback ons uitvoerig te woord stond, wil de 41-jarige doctor in de Economie liever nog niet praten. «Ik heb me voorgenomen om niet te reageren voor alles officieel is», klinkt het verontschuldigend. «Liever dan me in te laten met het procedurele, wil ik de komende dagen over mijn project praten.»

De stadsgenoot en protégé van Johan Vande Lanotte spaart zijn kruid dus voor de komende maanden. Net als Tobback komt hij vandaag met zijn visie op de toekomst van de partij, waarna beide socialisten op 20 maart een eerste keer de degens kruisen, tijdens een rechtstreeks debat in Nieuwkerken.

Als running mate rekent Crombez op de 31-jarige Stephanie Van Houtven, toekomstig districtsburgemeester van Borgerhout. Dat ook Tobback zijn kandidaat-ondervoorzitter in Antwerpen ging zoeken - de 45-jarige Inga Verhaert, gedeputeerde voor de provincie - is stemmengewijs geen toeval. Op 13 juni weten we welk duo aan het langste eind trekt.

Matthias Adriaensen