Sociale onrust Frankrijk - Achtste actiedag brengt 25.000 "gilets jaunes" op de been, botsingen met politie

Sociale onrust Frankrijk - Achtste actiedag brengt 25.000 "gilets jaunes" op de been, botsingen met politie

Ongeveer 25.000 mensen hebben zaterdag verspreid over Frankrijk betoogd voor "acte VIII" van de "gele hesjes". De betogingen gingen gepaard met botsingen met de ordetroepen in Parijs en andere steden. Tegenover de toename van de incidenten aan het eind van de namiddag maande de Franse minister van Binnenlandse Zaken elkeen tot verantwoordelijkheidszin aan. Christophe Castaner riep op Twitter ook op tot "respect voor het recht".

Om 15 uur waren volgens de politie 25.000 gele hesjes geteld in heel Frankrijk. Vorige zaterdag had het ministerie van Binnenlandse Zaken het aantal betogers op 32.000 geschat.

Terwijl de optocht 's morgens in Parijs zonder geweld verliep, liep ze geleidelijk aan uit de hand en werd met projectielen gegooid naar de ordetroepen, die op de kades van de Seine bij het stadhuis met traangas reageerden. De politieprefectuur telde in Parijs 3.500 betogers.

Op de boulevard Saint-Germain werden scooters en auto's in brand gestoken en barricades opgeworpen, op de Champs-Elysées werd schade aangericht. Verscheidene helikopters cirkelden boven het stadscentrum.

Botsingen tussen de ordetroepen en de gele hesjes braken zaterdag ook uit in steden als Caen, Nantes en Bordeaux, terwijl een groep betogers in Rennes de deur van het stadhuis inbeukte.

De woordvoerder van de regering, Benjamin Griveaux, werd zaterdag uit zijn bureau (in de rue de Grenelle) in Parijs geëvacueerd nadat gele hesjes met een bouwmachine de binnenplaats van het pand waren binnengedrongen. Griveaux zei dat ze de deur hadden geforceerd en twee auto's hadden vernield.

bron: Belga