Sociaal overleg bij Deliveroo opgestart

Sociaal overleg bij Deliveroo opgestart

Bij koeriersbedrijf Deliveroo is voor het eerst overleg opgestart over het sociaal statuut van de koeriers. Dat zegt Steven Steyaert, secretaris bij de socialistische transportvakbond BTB. Bij Deliveroo is een sociaal conflict aan de gang over het precieze statuut van de koeriers. Deliveroo wil dat de koeriers tegen het einde van januari het statuut van zelfstandige aannemen. Daarom zette de koerierdienst de samenwerking met de coöperatie Smart stop eind oktober. Via die coöperatie waren de koeriers in loondienst en hadden ze een betere sociale bescherming en een verzekering.

Vanaf 31 januari 2018 zijn alle koeriers gedwongen als zelfstandige te werken, waardoor ze een loon per levering zullen krijgen, in plaats van een uurloon. Een collectief van ongeveer 200 koeriers - gesteund door de vakbonden - wil echter dat de koeriers via de coöperatie kunnen blijven werken. Het collectief kondigde aan elke zaterdagavond tot het einde van de maand het werk te willen neerleggen tege de plannen van Deliveroo.

Maar vandaag is - voor het eerst - sociaal overleg bij het bedrijf opgestart. "Er was een gesprek met de directie. Er is afgesproken om het sociaal overleg op te starten. Ook de directie wil een oplossing voor het statuut. Een eerste overleg vindt plaats over veertien dagen", aldus Steyaert.

De acties gaan wel door. Die vinden morgen plaats in Brussel, luik, Mechelen, Antwerpen, Gent en Amsterdam. In Vlaanderen wordt de actie gesteund door het ABVV. "Het zal in Vlaanderen om sensibiliseringsacties gaan", preciseert de BTB-secretaris.

bron: Belga