"Sociaal conflict bij skeyes kostte al bijna 10 miljoen euro"

"Sociaal conflict bij skeyes kostte al bijna 10 miljoen euro"

De schade van het sociaal conflict bij luchtverkeersleider skeyes bedraagt al bijna 10 miljoen euro. Dat zegt minister van Economie Kris Peeters (CD&V) vandaag, na overleg met de federatie Belgian Air Transport Association (BATA). De twee sociaal bemiddelaars die zijn aangesteld om het conflict te ontmijnen, brengen na de middag verslag uit bij de minister. Bij skeyes, het vroegere Belgocontrol, heerst er al lang een sociaal conflict. Het personeel is ontevreden over de hoge werkdruk en de arbeidsorganisatie.

Eind maart werden twee sociaal bemiddelaars aangesteld. Sindsdien wordt er niet meer gestaakt, maar de luchtverkeersleiders zien het meestal niet zitten om nog vrijwillig in te springen voor zieke collega's. Gaten in de bezetting raken daardoor niet opgevuld. Daardoor moest het luchtruim ook de voorbije dagen nog regelmatig (gedeeltelijk) gesloten worden.

"De acties bij skeyes hebben een directe en indirecte impact op meer dan 63.000 werknemers en de schade van de acties loopt ondertussen al op tot bijna 10 miljoen euro", stelt minister Peeters. "We doen er alles aan om de werking van de luchtverkeersleiding in België terug op niveau te brengen. Een luchtverkeersleiding die de klok rond functioneert is onontbeerlijk voor de Belgische economie."

BATA groepeert de Belgische luchtvaartmaatschappijen (zoals Brussels Airlines en TUI fly). Ook Brussels Airport was bij het gesprek met Peeters aanwezig.

bron: Belga