‘Snowzilla' teistert de VS

‘Snowzilla' teistert de VS

Het openbare leven in New York, Baltimore en Washington herneemt langzaamaan zijn normale gang. Vrijdagavond begon het onophoudelijk te sneeuwen tot zondagmiddag. Burgemeester van New York, Bill de Blasio, kondigde de noodtoestand af. «Dit is waarschijnlijk één van de zwaarste stormen in onze geschiedenis», zei hij. Door ‘Snowzilla', zoals de storm genoemd wordt, werden tunnels en bruggen afgesloten en werd het openbaar vervoer stilgelegd. Ondertussen is het verbod op autorijden in New York niet langer van kracht. Mensen die toch met hun auto de weg opgingen, riskeerden immers te worden opgepakt. Het luchtverkeer is nog steeds ontregeld. Naar schatting werden er 7.000 vluchten geannuleerd.

In sommige staten werd meer dan een meter sneeuw gemeten. Zo lag er in Central Park in New York maar liefst 68 centimeter sneeuw. De storm ging gepaard met hevige wind, waardoor het zeewater aan de kust van New Jersey werd opgezweept en overstromingen veroorzaakte. Huizen en winkels kwamen onder water te staan.

In totaal werden zo'n tachtig miljoen mensen getroffen door de sneeuwstorm. In North Carolina zitten ongeveer 150.000 gezinnen zonder stroom, in New Jersey 90.000.

Foto AFP / Y. Paskova