Sneller vergunningenbeleid kan nieuwe woning duizenden euro's goedkoper maken

Sneller vergunningenbeleid kan nieuwe woning duizenden euro's goedkoper maken

De verkoopprijs van een gemiddelde nieuwbouwwoning kan 4.000 tot 7.500 euro lager liggen als de vergunningen sneller worden afgeleverd. Dat blijkt uit een studie van de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (BVS). De risico's die de projectontwikkelaars dragen bij het wachten op een vergunning, worden immers doorgerekend aan de koper, zo luidt de redenering. Mochten alle nodige vergunningen voor de bouw van de woning altijd binnen het jaar worden afgeleverd, dan zou een doorsnee woning in Vlaanderen minstens 4.000 euro goedkoper zijn, zo berekende de beroepsvereniging. In Wallonië zou het om een bedrag van minstens 6.500 euro gaan, in Brussel loopt de besparing zelfs op tot 7.500 euro.

Die bedragen verschillen omdat ook de gemiddelde aflevertermijn voor de nodige vergunning per gewest sterk varieert. In Brussel moet gemiddeld tussen de 10 en 26 maanden gewacht worden, in Wallonië is het 10 tot 14 maanden wachten op alle vergunningen.

Vlaanderen doet met wachttijden tussen 75 en 150 dagen op zich wel goed. "Enig probleem: bij elk vastgoedproject dat projectontwikkelaars er opstarten, wordt bijna systematisch in beroep gegaan. Daardoor is het er soms vier jaar wachten op een bouwvergunning", klinkt het.

BVS benadrukt dat de lange wachttijden niet enkel geld kosten aan de koper, maar ook aan de federale regering (vanwege de gemiste btw-inkomsten) en de gewestelijke overheden (onroerende voorheffing). Zo laten de publieke overheden momenteel gemiddeld twee miljoen euro aan inkomsten liggen op een doorsnee bouwproject van twintig appartementen, luidt de conclusie.

bron: Belga