Snelheidsduivels moeten effectief voor rechter verschijnen

Snelheidsduivels moeten effectief voor rechter verschijnen

Het is de vijfde keer dat de federale en lokale politie in het hele land een grote actie hield op zowel de autosnelwegen als de lokale wegen. Hoewel de flitsmarathon was aangekondigd, lieten heel wat autobestuurders zich nog vangen. De snelrijders zullen hun straf niet kunnen ontlopen, verzekerde minister Geens tijdens een bezoek aan een van de acties in Haasrode. «De inbreuken die voor de rechtbank moeten komen, zullen in één themazitting worden behandeld door de politierechtbank», laat het kabinet-Geens weten. Zo worden chauffeurs niet afzonderlijk, maar in groep berecht.

Verder wil Geens recidivisten strenger aanpakken. Daarom wil hij het project Mercurius verder uitwerken, een centrale databank van rijbewijzen zodat politiediensten steeds de rechtsgeldigheid ervan kan checken bij een controle of ongeval.

Buitenlandse nummerplaten

De minister beseft dat de identificatie van buitenlandse nummerplaten een heikel punt blijft in de EU. Daarom wil hij inzetten op het Europese Cross Border-project, dat voor de effectieve identificatie en vervolging van buitenlandse verkeersovertreders moet zorgen.