Sms'en tijdens kleine operaties kan pijn verzachten

Sms'en tijdens kleine operaties kan pijn verzachten

Onderzoekers hebben een middel gevonden dat de pijn tijdens kleine operaties kan verzachten en dat het mogelijk maakt om minder sterke verdoving te gebruiken. Het is een middel dat velen onder ons altijd op zak hebben: de mobiele telefoon.

Volgens een onderzoek uitgevoerd door een team van het LaSalle Hospital in Montreal, de tweede grootste stad van Canada, kan sms'en tijdens een kleine operatie leiden tot minder vraag naar pijnverzachtende middelen. Bovendien ontdekten ze dat sms'en naar een vreemde beter hielp dan sms'en naar een goede vriend of vriendin.

De proefpersonen van het experiment waren vrijwilligers die een kleine operatie onder lokale verdoving ondergingen. Ze werden in vier groepen verdeeld. Een groep speelde het mobiele spelletje 'Angry Birds', een tweede groep stuurde berichtjes naar een vriend of familielid, een derde groep moest een onderzoeksassistent sms'en en de laatste groep had geen GSM bij zich.

Achteraf bleek dat patiënten die geen mobiele telefoon bij zich hadden tijdens de operatie het meest naar extra verdoving vroegen. Wel twee keer zoveel als de spelers van 'Angry Birds' en vier keer zoveel als de patiënten die een bericht zonden naar een vriend of vriendin.

Maar het was sms'en naar een vreemde dat het grootste verschil maakte. De kans dat zij nog verdoving nodig hadden, was zes keer kleiner dan diezelfde kans bij mensen zonder GSM.

Na deze ontdekking analyseerden de onderzoekers de taal van de berichten. De berichten naar vrienden of familieleden gingen voornamelijk over biologie, pijn en het lichaam. De berichten naar de vreemde (de onderzoeksassistent) hadden meer woorden die betrekking hadden op positieve emoties.

Leiders van de studie, professor Jeff Hancock en Jamie Guillory van de Cornell University in New York, beweren dat deze studie het eerste bewijs levert dat sms'en de perceptie van pijn verandert en dat het de pijn beter kan verzachten dan traditionele verdoving of afleidingsmethodes zoals het spelen van een spel.

Financieel kan dat veel betekenen voor de toekomst. Zo zou het bijvoorbeeld niet meer nodig zijn om gespecialiseerde uitrustingen en mensen in te schakelen tijdens kleine ingrepen.