Sms'en is dodelijk voor je ruggengraat

Sms'en is dodelijk voor je ruggengraat

27 kilo is ongeveer het gewicht van vier bowlingballen. Of zes plastic zakken met boodschappen. Of een 8-jarige. Het is ook, volgens een nieuwe berekening gepubliceerd in het Surgical Technology International tijdschrift, de hoeveelheid kracht die wordt uitgeoefend op het hoofd van een volwassen mens die naar zijn smartphone kijkt.

Kenneth Hansraj, een rugchirurg uit New York, vond dit cijfer met behulp van een computermodel van een menselijke wervelkolom. Een gemiddeld mensenhoofd weegt ongeveer 4 à 5 kilo en als je het kantelt om een bericht op Facebook te lezen, verhoogt de aantrekkingskracht op de schedel.

"Als je je hoofd naar voren kantelt in een hoek van 15° om te sms"en, is de druk op de wervelkolom gelijk aan 12 kilogram. Dat wordt 18 kilogram bij een hoek van 30°, 22 kg bij 45° en bij 60° rust er een druk van 27 kilogram op je ruggenwervel."

Gemiddeld kijken we ongeveer een uur naar beneden op onze smartphone. En tenzij je jezelf traint om rechtdoor te kijken naar het scherm, kan deze voortdurende druk op je wervelkolom schadelijke gevolgen hebben. "Deze spanning kan leiden tot vroegtijdige slijtage, scheuren, degeneratie en mogelijk zelfs chirurgische ingrepen."