Smits en De Buck gaan op WK op zoek naar eremetaal

Smits en De Buck gaan op WK op zoek naar eremetaal

De Spaanse Sierra Nevada is vanaf vandaag twaalf dagen lang het decor voor het WK snowboard. Tussen de adembenemende sprongen en halsbrekende tricks door is het uitkijken naar de Big Air, de grote sprong, en de afdaling of slopestyle. Dat zijn de favoriete nummers van de drie Belgische rijders: Seppe Smits (foto), Sebbe De Buck en Stef Vandeweyer. Voor die eerste twee komt het tornooi op het perfecte moment, want ze verkeren allebei in bloedvorm.

De twee beste snowboarders van ons land laten al sinds de start van het seizoen fraaie dingen zien. Smits strandde in de wereldbekermanche Big Air in Milaan op één plaats van de overwinning. Op de wereldbeker slopestyle in het Italiaanse Seiser deed hij het nog net iets beter en ging hij naar huis met de hoofdprijs. De Buck eindigde daar op een knappe derde stek.

"Het blijft een momentopname"

Smits gaat de druk dan ook niet uit te weg. "Ik hoop toch zeker om de finale te halen en vanaf dan alles op alles te zetten", aldus de 26-jarige snowboarder. "Als ik een zware run kan landen, is een podiumplaats zeker mogelijk. Maar het blijven momentopnames: alles moet meezitten." Zijn voorkeur gaat uit naar succes in de slopestyle. "Dat vind ik iets prestigieuzer."

Vandeweyer zakt met heel wat minder stress af naar Spanje. Voor hem wordt het zijn eerste WK bij de grote jongens. Het 17-jarige talent nam pas begin dit jaar voor het eerst deel aan een wereldbekermanche en kon zich daar meteen plaatsen voor de finale van de Big Air.

Op naar de Winterspelen

Naast de strijd om het eremetaal is het WK ook een belangrijke kwalificatiewedstrijd op weg naar de Winterspelen. Snowboarders moeten in de top 40 van de Wereldbekerranking staan als ze een ticket willen krijgen voor Pyeongchang 2018. Momenteel staat Seppe Smits er het beste voor. Zowel in de rangschikking van de Big Air als van de slopestyle neemt hij de derde plaats in beslag. De Buck bevindt zich respectievelijk op de dertiende en elfde stek.