"'Smash' heeft van ons een wereldgroep gemaakt"

"'Smash' heeft van ons een wereldgroep gemaakt"

Geef maar toe, ook jij hebt wellicht – al dan niet in beschonken toestand – luidkeels meegebruld met ‘Self Esteem', een van de bekendste hits van The Offspring. En man, wat worden we snel oud. De plaat waar dit punkrockpareltje op staat, bestaat intussen al twintig jaar. Metro mocht gitarist Noodles om 5u45 uit zijn bed bellen voor een kleine trip down memory lane.

Jullie vieren dit jaar de twintigste verjaardag van jullie hitalbum ‘Smash'. Wat maakte die plaat anders?

Kevin ‘Noodles' Wasserman (gitaar, foto tweede rechts): «Als ik er nu op terugkijk, na al onze andere platen, was dit het album dat ons een wereldgroep en internationale act heeft gemaakt. Daarvoor speelden we voor twee man en een paardenkop in kleine clubs in Amerika, maar toen ‘Smash' uitkwam, veranderde alles. Op dat moment was het voor ons een logische derde plaat, we waren niet van plan om iets helemaal anders te doen.»

Er zijn veel bands die veel platen maken, maar zelden zit er zo'n megasucces tussen als ‘Smash'.

«De songs op die plaat zijn echt heel goed, en dat is grotendeels te danken aan Dexters capaciteiten om een goeie song te schrijven. We waren al wel tien jaar bezig en we wisten min of meer hoe we ons instrument moesten bespelen. Maar als je hoort hoeveel fouten we spelen… (lacht) Misschien ligt daarin ook wel een deel van de charme.»

Had je op dat moment het gevoel dat jullie iets speciaals aan het maken waren?

«We vonden het een goed album, maar we hadden geen idee wat het zou teweegbrengen. We hoopten dat ‘Smash' het beter zou doen dan ‘Ignition', dat een paar jaar eerder uitkwam, maar we hadden echt niet gedacht dat we onze job zouden kunnen opzeggen. (lacht)»

Interview: Annick Joossen

Foto: Sam Jones

The Offspring speelt ‘Smash' integraal op de tweede festivaldag van Groezrock. Het festival vindt plaats op 2 en 3 mei in Meerhout. Info en tickets hier.

Lees het hele interview dinsdag in de Metrokrant.