Smartphone voor doe-het-zelvers

De nieuwe smartphone van Fairphone kan je gemakkelijk uit elkaar halen en op die manier onderdelen vervangen. Zo gaat de telefoon langer mee.
door
Heleen
Leestijd 2 min.

Er komt steeds meer kritiek op het feit dat apparaten sneller kapot gaan. Vorige week liet minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) weten dat hij gaat onderzoeken of producenten met opzet de toestellen zo maken. Ook bij de producenten is er een tegenbeweging aan de gang. Zo zijn er steeds meer apparaten die consumenten zelf kunnen repareren en aanpassen. Het Nederlandse bedrijf Fairphone heeft bijvoorbeeld een smartphone ontwikkeld die je gemakkelijk zelf uit elkaar kan halen, de Fairphone 2. Doel is om de telefoon een aantal jaar langer mee te laten gaan. «Als er een betere camera uitkomt, kan je die straks eenvoudig in je huidige toestel zetten en dan ben je met je telefoon weer helemaal mee», vertelt Bibi Bleekemolen van Fairphone aan NOS. Dat kan de gebruiker allemaal zelf doen. Als je het hoesje van de smartphone verwijdert, kan je met twee schuifjes het toestel uit elkaar halen. Dankzij pictogrammen op de verschillende onderdelen is het heel eenvoudig om bijvoorbeeld de camera of microfoon te vervangen.

Uitbuiting

Het Nederlandse bedrijf staat erom bekend dat het streeft naar een duurzame en eerlijke productie. Volgens de Amsterdammers is er bij de productie van de toestellen vooral op sociaal en ecologisch vlak nog veel voor verbetering vatbaar. Zo zijn er vaak gewapende conflicten, kinderarbeid en uitbuiting mee gemoeid. Het is niet eenvoudig om die wanpraktijken te vermijden. Het tin en de wolfraam, die in de telefoon zijn verwerkt, komen bijvoorbeeld uit Congolese mijnen waar werknemers nog steeds onder slechte omstandigheden werken. Toch heeft het bedrijf ervoor gekozen om met die mijnen te werken, omdat de mijnwerkers zo in ieder geval nog werk hebben.

20.000 bestellingen

De Fairphone kost 525 euro en is ondertussen al meer dan 20.000 keer besteld. De eerste exemplaren worden deze maand geleverd. Ook Google werkt aan een eigen modulaire telefoon. Daarvoor hebben ze de Nederlandse ontwikkelaar Dave Hakkens ingeschakeld. Maar de ontwikkeling heeft vertraging opgelopen en zal pas volgend jaar op de markt komen.