Smartphone is slecht voor je gemoedstoestand

Smartphone is slecht voor je gemoedstoestand

Wie lang naar zijn smartphone of tablet staart, neemt een onnatuurlijke houding aan en krijgt zo last van de iPosture of text neck. Dat beweren onderzoekers al langer, maar uit een recent onderzoek van Harvard Business School blijkt dat het je ook minder assertief maakt en je zelfvertrouwen doet afnemen.

Kleiner apparaat, grotere gevolgen

De onderzoekers hebben proefpersonen onderworpen aan een aantal opdrachten die ze met behulp van een iPod touch, iPad, Macbook of een iMac moesten volbrengen. Dat nam slechts vijf minuten in beslag, maar de onderzoekers bleven bewust langer weg. Ze wilden daarmee nagaan hoe lang de proefpersonen erover deden om zelf op te staan en de onderzoeksruimte te verlaten. Wie de opdrachten op een kleiner toestel had gemaakt, durfde minder snel zelf weg te gaan. Dat is niet vreemd, vinden de onderzoekers. Je lichaamsverhouding bepaalt namelijk hoe je je voelt, en wanneer je op een klein apparaat werkt, zit je sneller in een slechtere houding. «Dat beïnvloedt op zijn beurt je gemoed en zorgt ervoor dat je je meer onderworpen voelt», legt hoofdonderzoeker Amy Cuddy uit aan The New York Times. Een smartphone verpest met andere woorden niet alleen je houding, maar ook je gemoedstoestand.

«In het Engels spreken ze van een slumping posture, een typerende houding van depressieve mensen. Als je in elkaar gezet staat, ga je je ook slechter voelen dan als je in een opgewekte houding staat. Met smartphones heb je die slechte houding ook een beetje. Vooral als de apparaten kleiner zijn», zegt Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie aan Radboud Universiteit, aan nrc.

Trucjes

Toch hoef je niet meteen je smartphone in de vuilnisbak te gooien. Er zijn enkele kleine trucs waarmee je je houding kan verbeteren en zo negatieve gevolgen kan vermijden. Zorg dat je niet naar beneden kijkt, maar hou je smartphone daarom op ooghoogte. Masseer daarnaast je spieren tussen je schouders, want dat zijn degene die je gebruikt wanneer je in de iPosture-houding zit.