Smartjes omdraaien is de nieuwste trend

Smartjes omdraaien is de nieuwste trend

Maandag werden de inwoners van San Francisco wakker met een vreemd zicht. Doorheen enkele buurten van de stad hadden vandalen vier Smartjes omgedraaid zodat ze op hun dak of op hun achterkant steunden. De compacte auto's zijn populair in San Francisco, waar weinig parkeerplaats is en de bewoners vaak op zoek zijn naar milieuvriendelijke manieren om zich te verplaatsen.

Gordon Shyy, politieagent in San Francisco, zegt dat ze de vandalen nog altijd zoeken. De daders zullen worden aangeklaagd als de politie ze kan vatten. Smartjes omdraaien mag dan een grap zijn voor sommige mensen, de wagentjes omdraaien zorgt voor schade aan de carrosserie.

Het is niet de eerste keer dat de trend om Smartjes te vandaliseren opkomt in de wereld. De autootjes zijn makkelijke doelwitten omdat ze amper 680 kilogram wegen. Ter vergelijking, een Opel Astra weegt 1.3 73 kilogram, iets meer dan het dubbele dus.

Het eerste geval van een gevandaliseerde Smart speelde zich af in Canada in 2005, toen een eigenaar zijn auto terugvond op zijn zijkant. In Amsterdam gingen ze nog een stapje verder. Daar was het in 2009 een trend om de compacte wagentjes in het kanaal te gooien. De Nederlandse politie wou toen niet dat de media berichtten over de trend uit vrees dat velen het voorbeeld zouden volgen.

In Canada is het niet bij één incident gebleven. In 2009 schreef de Toronto Star dat Smarts omdraaien de stedelijke variant is van koeien omver te duwen. In 2011 tijdens de rellen in Vancouver filmden omstaanders mensen die hun woede uitwerkten op een onschuldige Smart.

https://www.youtube.com/watch?v=jH1WwItEHBI

De trend heeft nu duidelijk San Francisco ook bereikt.