Sluiting Caterpillar Gosselies - Vakbonden wachten op eventuele reactie van groep

De vakbonden van Caterpillar Belgium in Gosselies (Charleroi) wachten maandagavond op een mogelijke reactie van de groep, nadat in de ochtend een werfmachine volledig vernield werd en een andere beschadigd door boze personeelsleden. "Het is moeilijk te raden wat de groep zal beslissen, maar we sluiten niet uit dat de bestellingen voor de fabriek van Gosselies opgeschort worden", zei Emmanuel Chemello van de christelijke vakbond CSC. "Alles is mogelijk, maar moest de groep de productie stoppen, dan zou die beslissing grote ontevredenheid bij het personeel veroorzaken", zei Antonio Zonca van de FGTB op zijn beurt.

Caterpillar België treedt op als dienstverlener voor Caterpillar SARL. Formeel gezien plaatst de Zwitserse onderneming dus de bestellingen voor toestellen bij de fabriek in Charleroi.

Als de groep beslist om de bestellingen voor Charleroi definitief stop te zetten, zou de productie automatisch volgen, terwijl die eigenlijk nog tot begin april moet worden voortgezet. De beslissing zou dus gevolgen hebben voor een deel van of het voltallige personeel, dat economisch werkloos zou worden of een stakingsvergoeding zou krijgen.

"Het beste zou een verderzetting van de productie zijn, dat is de oplossing met de minste financiële gevolgen voor het personeel", zegt Emmanuel Chemello. Volgens die laatste zou een stopzetting van de productie ook het ritme van de lopende onderhandelingen beïnvloeden.

De vakbonden veroordelen de uitsbarstingen van vanmorgen, maar wijten ze aan de ongerustheid waarmee het personeel al maanden moet leven.

"Het geweld valt nog meer te betreuren omdat het een hardere houding van het management zal rechtvaardigen", klaagt Emmanuel Chemello.

bron: Belga