Sloveen wil de hele aarde rondzwemmen

Sloveen wil de hele aarde rondzwemmen

De 61-jarige Sloveense zwemmer Martin Strel wil de hele aarde rondzwemmen. ‘Big River Man' zal daarvoor 470 dagen na elkaar tot 12 uur per dag moeten zwemmen.

Strel heeft vijf Guinness World Records op zijn naam staan. Hij doorzwom de rivieren Donau, Parana, Mississippi, Yangtze en Amazon van bron tot monding. Op zijn avonturen kwam hij dodelijke haaien tegen, kreeg hij af te rekenen met een larve-infectie in zijn hersenen, zwom hij langs krokodillen, slangen, elektrische vissen en werd hij aangevallen door piraten. Het grootste probleem is echter de langdurige blootstelling aan zout water, waardoor zijn huid en ogen verschrikkelijk gaan branden.

‘Big River Man', zoals hij genoemd wordt, ziet er niet uit als een topatleet en is niet meer van de jongste, maar als iemand de wereld rond kan zwemmen, is hij het. Hij wil vertrekken in de Verenigde Staten, plant zo'n 470 dagen na elkaar te zwemmen, ‘s nachts overnachtend op een boot en zou zo het grondgebied van 109 landen doorkruisen. In totaal moet hij 40.000 kilometer afleggen. Zodra hij het noodzakelijke budget bij elkaar gekregen heeft, wil de Sloveen het water induiken. Waarom hij dat doet? Voor het avontuur uiteraard, en om te ijveren voor zuiver oceaanwater.

Foto's: EPA / V. Tsomas en DPA