Slotoffensief van Syrische Koerden tegen IS begonnen

De Syrische-Koerdische troepen hebben het slotoffensief ingezet tegen strijders van Islamitische Staat. Dat meldt een woordvoerder van de Syrische Democratische Krachten (SDF), Mustafa Bali. Strijders van de terreurgroep hebben nog altijd een laatste bolwerk in het oosten van Syrië in handen. De door Washington gesteunde SDF schortten hun campagne tegen IS in het dorp Baghuz vorige week tijdelijk op, om de evacuatie van burgers uit IS-gebied toe te laten. De termijn die de SDF aan IS gegeven hadden, is zondagavond afgelopen. "We hebben tienduizenden burgers uit Baghuz geëvacueerd en duizenden IS-terroristen, van verschillende nationaliteiten, hebben zich aan ons overgegeven", aldus Bali. "We geloven dat de overblijvende terroristen in Baghuz zich niet zullen overgeven. Onze troepen, die Baghuz al belegeren, hebben al het bevel gekregen om in beweging te komen voor een militaire operatie."

Bali meldde op Twitter dat gevechtsvliegtuigen van de anti-IS-coalitie aanvallen uitvoeren op wapenopslagplaatsen van IS.

Volgens het Syrisch Observatorium zijn sinds december al bijna 60.000 mensen zo geëvacueerd, onder wie 6.000 IS-strijders. De humanitaire corridor blijft open, aldus nog Bali.

Baghuz ligt langs de Eufraat in het oosten van Syrië, nabij de grens met Irak. Het is het laatste stukje grondgebied dat nog in handen is van IS, dat jarenlang grote delen van Syrië en Irak in handen had. In beide landen zijn echter nog altijd cellen van de terreurgroepering actief.

De Syrische Koerden speelden de voorbije jaren een essentiële rol in de strijd tegen IS.

bron: Belga