Slimme mensen worden liever met rust gelaten

Slimme mensen worden liever met rust gelaten

Wil je zaterdagavond gewoon in de zetel blijven hangen en heb je geen zin om uit te gaan met je vrienden? Vertel hen dan gewoon dat je enorm slim bent en het dus beter is dat je thuis blijft. Dat is namelijk wat een studie van de Singapore Management University en de London School of Economics and Political Science concludeert na een onderzoek bij 15.000 jongvolwassenen.

De groep van psychologen ging met de enquête op zoek naar het verband tussen intelligentie, vriendschap en het moderne geluk. Zij ontdekten dat mensen met een hoger IQ minder op zoek gaan naar sociaal contact en dat die isolatie hen ook gelukkiger maakt.

Dat gedrag staat in contrast met de sociale aard van de mensen, maar er zijn wel enkele verklaringen voor. Zo zouden slimmere mensen zich sneller kunnen aanpassen aan hun omgeving in onze moderne wereld. Daardoor zouden ze geen sociale relaties nodig hebben om zichzelf te voorzien van voedsel en onderdak.

Bovendien zijn intelligente mensen in het algemeen ook meer toegewijd om hun doelen te bereiken. Ze kiezen er dan ook vaker voor om meer tijd te spenderen aan hun werk. Tijd die dan ten koste gaat van sociale contacten.