Slimme mensen leven langer

Slimme mensen leven langer

Het is al langer geweten dat kinderen met een hoog IQ een grotere kans hebben om een hoge leeftijd te bereiken. Dit werd steevast verklaard door status en geld. Mensen met een hoger IQ hebben immers vaak een beter betaalde baan en een hogere status.

Maar een nieuwe studie veegt die conclusie van tafel. Dat mensen met een hoger IQ langer leven, hebben ze voornamelijk te danken aan hun genen. Dat beweren de onderzoekers die verschillende Zweedse, Amerikaanse en Deense tweeligen vergeleken. Ze ontdekten dat de tweelingbroer- of zus met een hoger IQ doorgaans langer leefde dan de minder intelligente tweelingbroer- of zus. Bovendien was dit verschil groter bij twee-eiige tweelingen dan bij eeneiige.

"Deze bevindingen tonen aan dat het verband tussen intelligentie en een langer leven voornamelijk genetisch is", legt Rosalind Arden, een onderzoekster aan de London School of Economics, uit. Ze benadrukt wel dat dit verband redelijk klein is, en dat een heleboel andere factoren je levensduur ook beïnvloeden. "Je kan bijvoorbeeld niet bepalen aan de hand van de resultaten van de examens van je kind hoelang hij of zij zal leven."