Sledehonden testen positief op doping

Sledehonden testen positief op doping

Het schandaal kwam aan het licht tijdens de Iditarod-race, een jaarlijkse wedstrijd in Alaska waarbij sleehonden ruim 1.700 kilometer moeten afleggen door ijskoude gebieden. Sinds 1994 worden de deelnemende dieren getest, en het is de eerst keer dat zo'n dopingtest positief terugkwam.

Sabotage

Het gaat om vier husky's van Dallas Seavey. De beestjes hebben een pijnstiller toegediend gekregen waardoor ze langer konden blijven lopen zonder pijn. Seavey ontkent de beschuldigingen in alle toonaarden. "Hier is sprake van sabotage", klinkt het aangeslagen.

Het is inderdaad goed mogelijk dat iemand anders geknoeid heeft met het hondenvoer. De pijnstiller zorgt er inderdaad dat de dieren minder pijn voelen, maar ze worden ook slaperig van de medicatie.

Omdat de organisatie niet kan aantonen dat Seavey de husky's bewust verdovende middelen heeft gegeven, mag de man zijn titels en prijzengeld houden. Dit jaar eindigde de Amerikaan op de tweede plaats in de prestigieuze race. Hij mocht een geldprijs ter waarde van 50.000 euro mee naar huis nemen.