Slechte slapers zitten vaker op Facebook

Slechte slapers zitten vaker op Facebook

Er bestaan al tal van studies die aantonen dat nieuwe media het slaappatroon van zware gebruikers kunnen verstoren, maar in dit onderzoek stelden de wetenschappers de omgekeerde vraag: beïnvloedt iemands nachtrust de manier waarop hij of zij sociale media gebruikt?

Humeurschommelingen

Om tot een antwoord te komen, volgden onderzoekers van de Universiteit van Californië-Irvine een week lang het mediagebruik (computer en smartphone) van 76 studenten. Ze moesten ook elke ochtend een vragenlijst invullen over de voorbije nacht, terwijl schommelingen in hun humeur en werklust via interviews werden vastgesteld.

Minder productief

De resultaten tonen volgens de onderzoekers aan dat er een rechtstreeks verband bestaat tussen chronisch slaapgebrek, prikkelbaarheid, een lagere productiviteit en veel tijd doorbrengen op Facebook. Zelfs wanneer factoren als geslacht, leeftijd en algemene werkdruk in beschouwing worden genomen. Ze kwamen ook tot de vaststelling dat mensen die te weinig slapen gemakkelijker afgeleid zijn. Hun aandacht wisselt voortdurend tussen verschillende computerschermen en apps.

"Facebook is laagdrempelig"

"Als je minder slaapt, ben je vatbaarder voor afleiding", zegt hoofdonderzoeker Gloria Mark. "En wat doe je dan? Je surft naar Facebook. Het is laagdrempelig en gemakkelijk, dus ideaal als je moe bent."