Slachthuis ontkent dat varkens gestorven zijn bij transport

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het slachthuis Porc Meat, in het Oost-Vlaamse Zele, ontkent dat de dode varkens die dierenrechtenactivisten woensdag hebben gefilmd, bij het transport zijn omgekomen. De dieren zijn volgens de directie van het slachthuis afgemaakt door het voedselagentschap FAVV. De organisatie Animal Rights vraagt donderdag een transportverbod bij warme temperaturen naar aanleiding van heimelijk gefilmde beelden waarop dode varkens naast een laadkaai liggen aan het slachthuis. De dieren, die niet kunnen zweten, zouden bezweken zijn aan de hete temperaturen.

Porc Meat verwerkt zowat 400.000 varkens. Maar de varkens die op de beeld te zien waren, zijn niet tijdens het transport omgekomen, zegt directeur Laurent Dehennin. Controleurs van het FAVV hadden ze geëuthanaseerd, aldus het slachthuis.

Het FAVV bevestigt donderdag dat controleurs een onderzoek uitvoeren op aangeleverde varkens voor de slachting en desgevallend een euthanasie kunnen uitvoeren indien de dieren bijvoorbeeld gewond zijn. Het agentschap bekijkt of dat ook hier het geval is geweest.

Porc Meat brengt nog aan dat het de dierentransporten niet zelf organiseert en dat het leveranciers vraagt om dieren in de voormiddag over te brengen, wanneer de temperaturen lager liggen.

bron: Belga