Slaaptekort werkt depressies in de hand

Slaaptekort kan depressies in de hand werken. Wie minder dan acht uur per nacht in dromenland vertoeft, kan negatieve gedachten moeilijker van zich afzetten. 
door
Maarten
Leestijd 2 min.

 

Amerikaanse onderzoekers kwamen tot die vaststelling na een analyse van het slaappatroon van mensen die kampen met negatieve gedachten die telkens terugkomen.

We weten al langer dat gedachten die in je hoofd malen voor je in slaap valt een grote invloed kunnen hebben op de kwaliteit van die slaap. Deze studie suggereert dat ook het omgekeerde waar is: slecht slapen maakt het moeilijker om negatieve gedachten in het dagelijkse leven van je af te zetten.

De deelnemers aan de studie kregen verschillende foto's te zien die bedoeld waren om een emotionele reactie uit te lokken. Hun aandacht werd geobserveerd door de bewegingen van hun ogen te meten.

Negatieve informatie

De onderzoekers stelden vast dat de deelnemers die het minst geslapen hadden en er het langst over deden om in slaap te vallen, veel meer moeite hadden om hun aandacht af te wenden van de negatieve informatie.

"Terwijl andere mensen in staat zijn om negatieve informatie van zich af te zetten, hadden onze deelnemers moeite om het te negeren", merkte professor Meredith Cokles op, de auteur van de studie.

Op middellange termijn kunnen die obsessieve negatieve gedachten ons vatbaarder maken voor psychologische aandoeningen zoals angastaanvallen en depressies.

 

De resultaten van de studie werden gepubliceerd in de Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry.