Slaag jij erin om twaalf puntjes tegelijkertijd te zien?

Slaag jij erin om twaalf puntjes tegelijkertijd te zien?

There are twelve black dots at the intersections in this image. Your brain won't let you see them all at once. pic.twitter.com/ig6P980LOT

— Will Kerslake (@wkerslake) 11 september 2016

'Ninio's Extinction Illusion' is een hersenspinsel van de Franse wetenschapper Jacques Ninio. De illusie heeft niet meer nodige dan horizontale, verticale en diagonale lijnen en twaalf zwarte bolletjes op punten waar de lijnen elkaar kruisen. Hoe hard je ook probeert om de twaalf puntjes te zien, naar alle waarschijnlijkheid verdwijnen er enkele uit je ooghoek van zodra je op een puntje focust. Het lijkt zelfs alsof de puntjes in beweging zijn.

In een paper doet Jacques Ninio zijn illusie volledig uit te doeken. Het is bijzonder ingewikkeld, maar de illusie steunt op laterale inhibitie. Daarbij onderdrukt een actieve zenuwcel andere zenuwcellen. Dat helpt ons om een onderscheid te maken tussen twee prikkels, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat de plaatsen waar men zich niet op concentreert anders kunnen lijken in onze hoeken. Voeg daarbij de grijze lijnen die gewoon doorlopen wanneer je de bolletjes niet ziet en je krijgt een bijzonder indrukwekkende illusie!