Skydiver gaat sprong maken zonder parachute

Skydiver gaat sprong maken zonder parachute

Aikins is niet de eerste de beste om deze levensgevaarlijke sprong te maken. De durfal heeft al 18.000 sprongen gemaakt mét een parachute, heeft enkele van 's werelds beste skydivers begeleid en was als stuntman te zien in 'Iron Man 3' en 'Godzilla'. Maar dat betekent niet dat Aikins zaterdag blakend van het zelfvertrouwen uit het vliegtuig stapt.

"Als ik niet nerveus zou zijn, zou ik een idioot zijn. Ik ga springen zonder een parachute. Dat is geen grap", verklaart de skydiver aan The Guardian. De taak die hem te wachten staat is inderdaad geen makkie. Het net dat zijn val moet breken hangt zo'n veertig meter boven de grond tussen enkele kranen. Het is ongeveer zo groot als één derde van een voetbalveld en heeft volgens de stuntman de juiste afmetingen om te zorgen voor een veilige landing, waarbij hij niet opnieuw de lucht in gekatapulteerd wordt. Terwijl Aikins naar beneden valt aan 193 kilometer per uur moet hij de wind trotseren om het net te bereiken.

Het testen van het net verliep ook niet vlekkeloos. Zo stortte een van de testpoppen door de touwen op de grond. Toch hield dat Aikins niet tegen. "Geen probleem, dit is waarom we testen uitvoeren", klonk het koeltjes.

De sprong zal zaterdag uitgezonden worden op de Amerikaanse zender Fox om 17u lokale tijd (zondagochtend 3u in België) door Fox. De zender wou er niet veel meer over kwijt dan dat ze alles met een kleine vertraging zullen uitzending, inclusief een boodschap die oproept om dit thuis niet te proberen.

https://www.youtube.com/watch?v=ZVBsd9YmYCQ

Archiefbeeld AFP / M. Rasfan