Situatie voorlopig in Wallonië: MR blijft de grootste, maar Ecolo is grote winnaar

Met iets meer dan 10 procent van de stembureaus geteld is MR de grootste partij in Wallonië. Ecolo boekt de grootste winst, maar wordt slechts de vierde partij, de PS verliest fors. In Wallonië zijn intussen 159 van de 1.360 bureaus - of 11 procent - geteld. Op basis van die zeer voorlopige officiële resultaten wordt MR de grootste partij in het Waals parlement, met bijna 24 procent van de stemmen. De partij verliest bijna 3 procentpunt en eindigt rond de 24 procent.

Ecolo gaat er het meest op vooruit: de partij boekt bijna 8 procentpunt winst en eindigt rond 16 procent. Maar daarmee zijn de groenen slechts de vierde partij in het Waals parlement. CdH heeft voorlopig bijna 17 procent, een lichte vooruitgang met 1,7 procentpunt.

De PS is voorlopig de grote verliezer in Wallonië. De socialisten verliezen bijna 9 procentpunt maar zijn daarmee wel de tweede partij, na MR. De PVDA haalt 10 procent en boekt 4,4 procentpunt winst. De kleinere partijen PP, DéFI en Listes Destexhes halen de kiesdrempel voorlopig niet.

Kleine kanttekening bij de resultaten: in de provincie Luik is amper 1 procent van de stemmen al geteld, in Charleroi-Thuin is dat 2,4 procent, terwijl in Verviers al meer dan de helft van de bureaus geteld is. De voorlopige uitslag kan dus vertekend zijn.

bron: Belga