Sir Christopher Lee is op 93-jarige leeftijd overleden

Sir Christopher Lee is op 93-jarige leeftijd overleden

Sir Christopher Lee, de legendarische acteur die bekend werd dankzij rollen in Star Wars, Lord of the Rings en James Bond, is overleden. Hij was 93 jaar oud.

Lee stierf zondag om 8:30u in het Londense Chelsea en Westminster Hospital. Hij werd er behandeld voor ademhalingsproblemen en hartfalen en werd 93 jaar oud in het ziekenhuis.

Lady Lee heeft ervoor gekozen om de aankondiging van het overlijden van Sir Christopher uit te stellen totdat ze alle naaste familieleden had ingelicht. Het echtpaar was meer dan 50 jaar getrouwd.

De acteur werd bekend als Hammer Horror in de jaren 1950 maar vooral de laatste 15 jaar van zijn carrière waren de meest vruchtbare.

Hij maakte kennis met een nieuwe generatie fans als een ster van een van de grootste franchises in de wereld: Count Dooku in de Star Wars-films en de tovenaar Saruman in The Lord of the Rings en The Hobbit.

Er was ook een succesvolle samenwerking met Tim Burton in films zoals Alice in Wonderland en Sleepy Hollow.

Sir Christopher Lee begon zijn carrière in de jaren 1940, maar het was de film Dracula in 1958 die van hem een ster maakte. Hij speelde Graaf Dracula en stond op de set tegenover Sir Peter Cushing die Van Helsing vertolkte. Hij en Cushing bleven goede vrienden tot aan diens dood in 1994.

Er volgden meer Dracula-films maar Lee wilde niet uitgroeien tot een horrorlegende. Hij wilde meer dan dat. In 1973 speelde hij de rol van Lord Summerisle in The Wicker Man.

Lee had ook een persoonlijke band met James Bond aangezien Ian Flemming, de bedenker van 007, zijn neef was. Dat leverde hem de rol van Scaramanga op, de Bondschurk in The Man With The Golden Gun (1974).

In 2009 werd Sir Christopher tot ridder geslagen en verklaarde hij dat hij niet van plan was om op pensioen te gaan. Onlangs meldde hij zich aan voor een nieuwe film: een drama met Uma Thurman dat in november in productie zou gaan.

In 2011 verklaarde Lee dat hij nog maar één ambitie had en dat was samenwerken met Clint Eastwood.

Sir Christopher Lee was getrouwd met zijn vrouw Birgit, bekend als Gitte. Ze hadden samen een dochter, Christina. Toen Lee gevraagd werd naar het geheim achter een lang en gelukkig leven antwoordde hij: "Trouw met een prachtig iemand."