"Sint-Pieters-Leeuw uitzonderlijk zwaar getroffen door wateroverlast "

door
Belga
Leestijd 2 min.

Burgemeester Luc Deconinck (N-VA) van Sint-Pieters-Leeuw raamt dat er sinds de zware regenval in de late namiddag al meer dan 500 inwoners wegens wateroverlast een beroep hebben gedaan op brandweer of politie. "Met uitzondering van Ruisbroek aan de overkant van het kanaal wordt zowat elke wijk in de gemeente geconfronteerd met wateroverlast, wat toch wel zeer uitzonderlijk is", aldus Deconinck. Sinds 19 uur is in deze gemeente het rampenplan van kracht. "Vooral het centrum van deelgemeente Vlezenbeek is zwaar getroffen door de overstroming van de Vlezenbeek. Het water stond er op bepaalde plaatsen zelfs 1,5 meter hoog. Twee bestuurders die met hun auto in de beek belandden, werden door omstaanders uit hun voertuig bevrijd. Elders is de wateroverlast het gevolg van het feit dat de riolering het water niet kon slikken. Er zijn in de gemeente ook verschillende straten afgesloten. Dat is bijvoorbeeld op diverse plaatsen van de Bergensesteenweg het geval. Ook het ziekenhuis Inkendaal wordt door water bedreigd", aldus Deconinck.

Momenteel zijn alle beschikbare hulpdiensten in de weer om burgers bij te staan. Het gemeentebestuur heeft het noodnummer 02 371 63 00 geïnstalleerd waar burgers met vragen over de wateroverlast terechtkunnen. Er is in de Jan Vanderstratenstraat een opvangcentrum ingericht voor gezinnen die vannacht niet in hun huis kunnen overnachten en over geen andere opvang beschikken. "In het opvangcentrum is plaats voor een 100-tal personen. Er hebben zich al twee gezinnen aangemeld", aldus Deconinck.

In Halle spreekt burgemeester Dirk Pieters (CD&V) de bewering van Alain Habils, woordvoerder van de brandweerzone Halle-Vilvoorde, tegen dat zijn gemeente al het gemeentelijk rampenplan heeft afgekondigd. "We zitten momenteel met de hulpdiensten in de voorfase van dit rampenplan. Ook in Halle is er op tal van plaatsen wateroverlast. Dat is vooral het geval in het stadscentrum, maar ook Buizingen en Lembeek hebben problemen. Ook het ziekenhuis werd op een bepaald ogenblik serieus bedreigd door wateroverlast, maar de brandweer heeft het probleem onder controle gekregen", aldus Pieters.

bron: Belga