Single moeders in armoede zijn gebaat bij hulp in groep

Single moeders in armoede zijn gebaat bij hulp in groep

Er zijn nu een klein half miljoen alleenstaande ouders in België en vooral de vrouwen in die groep lopen risico op armoede, zegt Magda De Meyer van de Vrouwenraad. "Ze zijn vaak laagopgeleid, hebben minder kans op werk en als ze wel werk hebben is dat vaak halftijds." Uit een nieuw proefproject blijkt dat hulp in groep hun situatie fors kan verbeteren.

In vijf OCMW's werd een wetenschappelijk onderbouwd experiment gevoerd waarin de vrouwen samen worden begeleid, zodat ze ook weer een sociaal netwerk kunnen opbouwen. Een fulltime manager wees hen onder meer op hun financiële rechten. "Na een jaar hadden de moeders hun inkomen opgekrikt tot 1.526 euro, bijvoorbeeld door alle uitkeringen aan te vragen waar ze recht op hebben en hun alimentatie op te eisen", aldus De Meyer.

Het experiment wordt een succes genoemd door de begeleidende wetenschappers van de Karel de Grote Hogeschool. "In 2018 hopen we het uit te breiden naar alle OCMW's", zegt Julie Van Geertsom van de POD Maatschappelijke Integratie. De oproep wordt gesteund door staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA). "Er is een beleid nodig dat mensen sterker maakt. Sommigen moeten meer dan één kans krijgen", aldus Demir.