"Sign For My Future" vraagt krachtig klimaatbeleid met brede steun uit samenleving

"Sign For My Future" vraagt krachtig klimaatbeleid met brede steun uit samenleving

Ruim 300 "captains of society" uit het bedrijfsleven, middenveldorganisaties, de academische wereld en de media hebben opgeroepen tot een krachtig klimaatbeleid in België. Ze steunen het burgerinitiatief "Sign For My Future", dat vandaag werd voorgesteld in De Munt in Brussel. "Het gaat om het breedst gedragen klimaatinitiatief ooit in België zonder politieke signatuur en zonder commerciële insteek", zeggen de initiatiefnemers. Vzw Klimaatmandaat, de organisatie achter "Sign For My Future", wil met een petitie in de aanloop naar de verkiezingen in mei de volgende regeringen aanzetten om werk te maken van "een leefbaar klimaat" en aantonen dat er "een breed draagvlak is voor een ambitieus klimaatbeleid". Concreet stelt "Sign For My Future" drie eisen: er moet een klimaatwet komen, net als een investeringsplan en een neutrale klimaatraad.

Het idee van "Sign For My Future" ontsproot ruim twee jaar geleden in de hoofden van Koen Verwee, voormalig CEO van De Persgroep, en Guy Weyns, directeur bij De Lijn. "Onze kinderen waren heel erg bezig met klimaat en vroegen aan ons wat wij vanuit onze verantwoordelijke functies konden bijdragen", zegt Verwee.

"We hebben toen de analyse gemaakt dat het echte probleem is dat er een beleid op lange termijn nodig is om zo'n ongelooflijke uitdaging aan te pakken. Het probleem is dat politici bang zijn om het te doen, uit vrees om electoraal afgestraft te worden. Daarom wilden we aan de politici tonen dat er wel degelijk een draagvlak is." Voor Verwee is het uiteindelijke doel dat "alle politieke partijen" zich achter een ambitieus akkoord scharen.

In totaal steunen zowat 300 bedrijfsleiders, academici, middenveldorganisaties en figuren uit de media de oproep van "Sign For My Future". Het gaat om topmannen en -vrouwen van onder meer 11.11.11, Bond Beter Leefmilieu, bpost, Colruyt, De Lijn, KBC, KPMG, Lidl, Nationale Loterij, Proximus, Sodexo, Solvay, Telenet, Triodos, Umicore, Unilever, de VRT en WWF.

bron: Belga