"Siësta op de werkvloer is gezond"

"Siësta op de werkvloer is gezond"

Slaapproblemen zijn de kwaal van de eeuw, wordt wel eens gezegd. En dat blijkt ook uit een enquête van de Nederlandse marktonderzoeker TNS Nipo. Meer dan 59% van mensen met slaapproblemen kan zich moeilijk focussen als ze werken, een resultaat waar slaapexpert en professor psychologie Marie Vandekerckhove (VUB) niet van opkijkt. "Door te weinig nachtrust gaat het opslaan en verwerken van informatie achteruit, maak je makkelijker fouten en heb je meer concentratieproblemen", vertelt ze aan Metro. Bovendien zijn er ook emotionele gevolgen. "Je bent meer prikkelbaar en sneller geïrriteerd, waardoor je vaker interactieproblemen krijgt."

De grootste oorzaak is het gebrek aan een gezonde slaaphygiëne en goed slaapritme. Ook laat en vettig eten of 's avonds naar een scherm turen zijn nefast voor je tijd in dromenland. "Als je overdag veel stress hebt en je vindt geen uitlaatklep, slaap je ook onrustiger. Vaak duurt het langer om in slaap te vallen en ben je sneller wakker."

Volgens de professor zou een middagdutje al wonderen kunnen doen. "In China of Spanje is de powernap al langer ingeburgerd, maar bij ons komt het jammer genoeg nog niet van de grond. Nochtans is een siësta van twintig minuten of een halfuur voor iedereen gezond. Het versterkt je immuunsysteem, verbetert je humeur en bevordert de concentratie", besluit Vandekerckhove. (ldc)