Siberië bedekt met zwart laagje sneeuw

In Siberië zien ze letterlijk zwarte sneeuw. Het is een opmerkelijk fenomeen, maar waarschijnlijk zijn de kolencentrales de oorzaak van de zwarte kleur.
door
silke.vandenbroeck
Leestijd 1 min.

De zwarte sneeuw bedekt bomen, straten, auto's en huizen. Het is niet de eerste keer dat de inwoners van Siberië te maken krijgen met de vieze sneeuw. Volgens Vladimir Slivyak, lid van milieuorganisatie Ecodefense, ziet de sneeuw in de winter altijd eerder zwart dan wit. "Er zit altijd veel koolstof in de lucht. Maar dat wordt pas zichtbaar als het sneeuwt", zegt hij aan The Guardian.

(Lees verder onder de tweet.)

Is this what snow looks like in hell? EERIE BLACK SNOW falls in Siberia, Russia #snow #black #pollution #Russia https://t.co/szVuJz0TVg via @Strange_Sounds pic.twitter.com/IVCoxDU3f1

— Strange Sounds (@Strange_Sounds) 15 februari 2019

Risico op kanker of tuberculose

In koolstof zitten veel giftige stoffen die gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid. De regio Koezbass is één van de grootste steenkoolwinningsgebieden ter wereld. Hier lopen inwoners meer risico om kanker of tuberculose te krijgen.

Eerie black snow falls over Siberian region triggering acute pollution concerns from locals. Ghostly pictures of dark snowscapes - which should be pristine white - as blame pointed at failure to filter fumes at coal plant https://t.co/yh15JjJN2n pic.twitter.com/NNJbyK6bvP

— The Siberian Times (@siberian_times) 15 februari 2019