Shoppers nemen steeds vaker het openbaar vervoer

Shoppers nemen steeds vaker het openbaar vervoer

Shoppers gaan steeds vaker met het openbaar vervoer naar shoppingcentra. Ze geven daardoor wel minder uit. Dat blijkt uit een onderzoek van Group Hugo Ceusters.

Vorig jaar kwam 17,5% van de bezoekers van shoppingcentra met het openbaar vervoer, tegenover 13,5% het jaar ervoor. Zo'n 66,9% komt met de auto. «De stijging is vooral te danken aan de jonge generatie shoppers en in mindere mate aan de zestigplussers. En dat percentage zal nog toenemen», zegt Axel Ceusters. De beheerder van shoppingcentra bevroeg meer dan 13.000 Belgen en analyseerde de gegevens van acht shoppingcentra. Group Hugo Ceusters - SCMS is de grootste beheerder van shoppingcentra in ons land.

Minder uitgaven

Mensen die met het openbaar vervoer komen, geven wel minder uit. Het is namelijk moeilijker om zo veel inkopen te vervoeren. Shoppers die met de auto komen, geven gemiddeld 110 euro uit per bezoek. Bij mensen die met het openbaar vervoer komen, is dat 62 euro. Wie te voet gaat, spendeert gemiddeld 48 euro. Zo'n 62,7 procent van de shoppers woont binnen een straal van 10 kilometer rond het shoppingcenter, 36,7 procent zelfs op maximum 5 kilometer. «Hoe beter we het openbaar vervoer afstemmen op het hele winkelgebeuren, hoe meer het gebruik van trein, tram en bus nog zal toenemen», besluit Ceusters. Wegenwerken vlakbij winkelcomplex of aan de toegangswegen leiden gemiddeld tot 10,8 procent minder bezoekers, zo blijkt uit de studie.