Sharapova voor twee jaar geschorst

Sharapova voor twee jaar geschorst

Op de voorbije editie van de Australian Open werd Sharapova (foto) betrapt op het gebruik van meldonium, een geneesmiddel dat gebruikt wordt om hartaandoeningen te bestrijden en de uithouding kan bevorderen. Het product staat pas sinds dit jaar op de zwarte lijst van het Wereldantidopingagentschap (WADA).

Terugwerkende kracht

De voormalige nummer één werd meteen op non-actief gezet en mocht zich enkele weken geleden komen verdedigen voor het ITF, dat gisteren besloot om ze een schorsing van twee jaar op te leggen. Die straf loopt met terugwerkende kracht vanaf 26 januari 2016, de dag waarop ze de positieve test afleverde.

In beroep

Sharapova heeft zelf altijd beweerd dat ze zich niet bewust was van de reglementswijziging en dat ze dus niet moedwillig de regels heeft geschonden. Enkele uren na het vonnis maakte de vijfvoudige grandslamwinnares op haar persoonlijke Facebook-pagina bekend dat ze beroep aantekent bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS).

"Oneerlijke straf"

«Het tribunaal van de ITF heeft terecht besloten dat ik niet bewust de antidopingregels heb geschonden, dus kan ik deze oneerlijke schorsing niet aanvaarden», klinkt het. «Ik zal onmiddellijk beroep aantekenen bij het TAS. Ik mis het tennis en zal ervoor strijden om zo snel mogelijk opnieuw op de baan te staan.»