Servië voert onherroepelijke levenslange celstraf in

Servië voert onherroepelijke levenslange celstraf in

Servië heeft vandaag zijn strafwet aangepast door een levenslange gevangenisstraf zonder de mogelijkheid van genadeverlening te voorzien voor sommige misdaden. Het land stoort zich daarbij niet aan de ongerustheid vanwege de Europese Unie en de Raad van Europa. Levenslang vervangt in het Servische strafrecht voortaan de maximale straf van veertig jaar opsluiting die rechtbanken in het Balkanlkand tot nu toe konden uitspreken. Waar de algemene regel is dat tot levenslang veroordeelden hun zaak na 27 jaar zitten herbekeken kunnen zien, geldt dit voortaan niet meer voor het verkrachten en vermoorden van kinderen, zwangere vrouwen en hulpelozen.

De nieuwe wet voorziet ook levenslang maar met de mogelijkheid van genade na 27 jaar voor misdaden als volkerenmoord en andere oorlogsmisdaden, politieke moorden, georganiseerde misdaad en het in gevaar brengen van de grondwettelijke orde en veiligheid. Voorheen stond daarop tot veertig jaar cel.

De herziening van de wet komt er ondanks kritiek in eigen land en van daarbuiten, onder meer van de Europese Commissie en de Raad van Europa. Europese regelgeving voorziet dat levenslang ook de mogelijkheid moet bieden de straf na een bepaalde tijd te herzien.

bron: Belga