Serie A - Juventus viert 35e landstitel na 2-1 zege tegen Fiorentina

door
Belga
Leestijd 3 min.

Juventus heeft zich zaterdag voor de 35e keer tot landskampioen van Italië gekroond. De Oude Dame speelde tegen Fiorentina met vuur, maar won de partij wel met 2-1 en kan niet meer bijgebeend worden. Het is al de achtste scudetto op rij voor Juve. Geen enkel team uit de vijf grote Europese competities slaagde daar ooit in. Vorige week kon het bescheiden SPAL het titelfeest van Juventus nog uitstellen. De staartploeg verraste Juve door in eigen huis met 2-1 te winnen. Fiorentina is een ploeg van een ander kaliber, maar in het eigen Juventus Stadium mocht de achtste landstitel niet gemist worden. Een gelijkspel volstond om het titelfeest in te zetten.

Met Cristiano Ronaldo in de basis en toptalent Moise Kean op de bank, startte de Oude Dame uitstekend. Maar de bezoekers werden ijskoud gepakt door Nikola Milenkovic (6.), die Fiorentina de vroege voorsprong bezorgde. Juve eiste het leer op, de betere kansen waren echter voor de ploeg uit Firenze. Kevin Mirallas, 80 minuten op het veld, zag zijn schot maar net over de dwarsligger gaan. De flankaanvaller schotelde Simeone halverwege de eerste helft de 0-2 voor, maar de treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. Ook Chiesa vuurde twee waarschuwingsschoten af, maar het doelkader bracht telkens redding voor Juventus. De thuisploeg kwam dan ook gevleid langszij, dankzij het eerste doelpunt van Alex Sandro (37.) in Turijnse loondienst.

In de tweede helft schakelde Juventus een versnelling hoger en dat leverde al snel de 2-1 op. Onder druk van Bernardeschi verlengde Pezzella (53.) een voorzet van Ronaldo in eigen doel. De Portugees kon nadien de klus helemaal klaren, maar Milenkovic gleed de 3-1 uit zijn doel. In de slotminuut hield doelman Szczesny de 2-1 op het scorebord met een beenveeg op de poging van Dabo. Juventus heeft na de zege 87 punten. Dat zijn er met nog vijf speeldagen te gaan al 20 meer dan eerste achtervolger Napoli, dat maandag nog Atalanta ontvangt. Door de grote voorsprong was de titel slechts een kwestie van tijd. De Italiaanse recordkampioen doet overigens even goed als Inter, Fiorentina en Torino, die de titel ook na 33 speeldagen veiligstelden. Geen enkele club slaagde daar ooit sneller in in Italië.

Acht scudetto's op rij is een huzarenstukje dat nooit eerder werd voorgedaan in een van de vijf grote competities in Europa. Het vorige record stond op naam van het Franse Olympique Lyon, dat tussen 2002 en 2008 zeven keer op rij Frans landskampioen werd. Juventus begon zijn reeks onder Antonio Conte in 2012, huidige coach Allegri nam over in 2014 toen Conte Italiaans bondscoach werd. Verdedigers Giorgio Chiellini en Andrea Barzagli zijn de enige twee spelers die er telkens bij waren, Leonardo Bonucci spendeerde één seizoen bij Milan en moet het zo met één titel minder stellen.

Behalve 35 landstitels heeft Juventus dertien Bekers van Italië en acht Italiaanse Supercups in de prijzenkast. De voorbije vier seizoenen veroverde Juve de dubbel, maar dit jaar zorgde Atalanta voor een vroegtijdige uitschakeling in de kwartfinales van de Coppa Italia. De Oude Dame werd ook in de kwartfinales van de Champions League uitgeschakeld door het verrassende Ajax. Het kampioenenbal staat wel twee keer op de erelijst van Juventus, dat verder ook één keer de Beker voor Bekerwinnaars, drie keer de UEFA Cup, twee keer de Europese SuperCup en twee keer de Wereldbeker voor clubs won.

bron: Belga