Sergio Herman opent frietrestaurant in Brussel

Sterrenchef Sergio Herman heeft in Brussel zijn derde Belgische Frites Atelier geopend. Anders dan in zijn andere frietzaken kan je er ook terecht voor een 'plat du jour'. De zaak in de buurt van het Sint-Katelijneplein biedt plaats aan 55 couverts. De topkok maakte vrijdag ook bekend dat hij over twee jaar weer zelf wil koken en zijn eigen restaurant wil openen. Met zijn restaurant "Oud Sluis" schopte Sergio Herman het tot de top van de gastronomie. Zijn werk werd daar bekroond met drie Michelinsterren, maar in 2013 sloot hij de zaak en in juni 2016 opende Sergio Herman zijn eerste Frites Atelier. Dat was in Den Haag. Een sterrenchef die zich op street food gooit, maar Sergio Herman ziet dat anders: "Het maken van écht lekkere frites is minstens zo'n uitdaging als het maken van een topgerecht".

Na Den Haag kwamen er frietrestaurants in Utrecht en Arnhem en Antwerpen en Gent. Nu dus ook Brussel, en dat is meteen de grootste van alle frietrestaurants. "Het is een belangrijk moment voor mij", zo zegt Sergio Herman bij de opening van zijn zesde Frites Atelier. "Brussel is als hoofdstad van België toch iets speciaals. Naast het concept Frites Atelier, gaan we hier in Brussel ook plat du jours serveren en daar wil ik de bekende zaken in de buurt bij betrekken: slagerij Dierendonck, viswinkel Noordzee en elk seizoen kunnen we dan met nieuwe suggesties komen." Op de menukaart staan er nu drie 'plats du jour': steak tartare, bavette béarnaise en lotte.

De Brusselse vestiging is de derde in België en er komen er nog. Sergio Herman: "Ik wil het concept Frites Atelier verder uitbouwen. Over zes maanden openen we in terminal A van de luchthaven van Zaventem ons vierde Belgische frietrestaurant."

En de topkok blijft maar nieuwe restaurants openen. "Eind 2019 opent Air Republic in Antwerpen", zo legt Sergio Herman zijn toekomstplannen uit. Er is al een Air Republic in Cadzand. "Ik ben een ondernemer geworden en ik zit heel vaak in vervelende, oninteressante managementmeetings, maar eind 2020-begin 2021 wil ik weer mijn eigen plek, in de buurt van Cadzand, waar ik zelf kan koken. Het zal voor een heel kleine groep mensen zijn, heel select. Uiteindelijk ben ik het gelukkigste als ik kook. Gisteren maakte ik een langoustinegerecht voor Pure C en ik sneed in mijn hand en dat vond ik lekker, dat ik eindelijk nog eens in mijn hand sneed. Het deed deugd, omdat ik het gevoel van vroeger kreeg. Weet je, koken is hetgeen ik het liefste doe."

Voor een pak friet met twee sausen betaal je bij Sergio Herman € 5,45.

bron: Belga