Separatisten komen massaal op straat in Catalonië

Separatisten komen massaal op straat in Catalonië

De leiders van de Catalaanse separatisten hebben hun aanhangers opgeroepen om massaal op straat te komen, nu negen prominente separatisten door het Spaanse Hooggerechtshof veroordeeld zijn tot lange celstraffen. Volgens Spaanse media werd er onder meer opgeroepen tot een blokkade van de luchthaven van Barcelona. Er zijn ook wegen afgezet. Op verschillende plaatsen, zoals aan de luchthaven en de stations, is de politie opvallend aanwezig. In Gerona, Lleida, Tarragona en Manresa beantwoorden mensen de oproep van de Comités van de verdediging van de republiek (Comités de Defensa de la República) en de groep Tsunami Democratic. In Gerona is het spoorverkeer geblokkeerd, aldus de Spaasne spoorwegmaatschappij Renfe.

Ook nabij de internationale luchthaven van Barcelona, El Prat, zijn massaal betogers aanwezig om de luchthaven te "verlammen". Tsunami Democratic verspreidde via de berichtenapp Telegram ook valse boarding passes, wat leidde tot chaos bij de controles.

Enkele uren na de celstraffen tegen negen prominente Catalaanse separatisten, lanceert het Spaanse Hooggerechtshof ook een nieuw internationaal aanhoudingsbevel tegen de vroegere minister-president Carles Puigdemont. Na het referendum en de mislukte poging om de onafhankelijkheid van Catalonië uit te roepen, in 2017, werd Puigdemont al gezocht door de Spaanse autoriteiten. Hij ging daarop in ballingschap naar België. Eerder dit jaar werd het Spaanse arrestatiebevel ingetrokken, waardoor hij zich vrij buiten Spanje kan verplaatsen. Nu is er dus een nieuw internationaal aanhoudingsbevel.

De Spaanse socialistische premier Pedro Sanchez pleit ondertussen voor "een nieuwe etappe" in Catalonië, gebaseerd op "dialoog".

"Nu de straffen uitgesproken zijn, kan een nieuwe etappe beginnen", klonk het in een televisieboodschap. "Het enige doel daarvan moet zijn het samenleven in Catalonië te herstellen."

De regeringsleider had ook een boodschap voor de regionale onafhankelijkheidsgezinde regering van Catalonië: die moet volgens hem meewerken aan de dialoog, "in het kader van de grondwettelijkheid".

bron: Belga