Seksleven van Kuifje te bewonderen in Brussels Museum

Seksleven van Kuifje te bewonderen in Brussels Museum

De spirituele vader van Kuifje is natuurlijk striptekenaar Hergé. Bucquoy werd bij de uitgave van het album in 1993 dan ook vervolgd voor namaak, maar won de rechtszaak omdat er geen verwarring mogelijk was. “Er is ook een politieke dimensie”, vertelt de tekenaar. “Ik wilde laten zien dat het personage niet zo zuiver is als de weduwe van Hergé wil geloven. Hergé heeft Kuifje gebaseerd op zijn vriend Leon Degrelle, die tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de Duitsers.” Over het waarheidsgehalte van die stelling is geen duidelijkheid.

Daarnaast wil Bucquoy met zijn tentoonstelling Brussel als vrije stad en vrije meningsuiting in herinnering brengen. “Marx schreef in Brussel zijn Communistisch Manifest, Rimbaud publiceerde hier ‘een seizoen in de hel' en Victor Hugo leefde hier in ballingschap.”

Op zijn laatste schilderij is te zien hoe Kuifje seks heeft met zijn hond, die een halsband draagt van Islamitische Staat. “Brussel neukt IS”, klinkt het bij de omstreden artiest. “Elke meningsuiting moet volledig vrij zijn, wat de boodschap ook is."

De tentoonstelling loopt nog tot 31 juli.

Foto Flickr / S. Altimir