Seks is ideaal tegen een burn-out

Seks is ideaal tegen een burn-out

Enkele jaren geleden was Van Dommelen nog woordvoerster van de televisiezenders Vier en Vijf, en als manager nam ze tal van BV's onder haar hoede. Zelf heeft de vrouw verschillende depressies en burn-outs gehad.

Omdat ze er zelf veel ervaring mee heeft, kan Van Dommelen andere mensen begrijpen en hen tips geven om de draad van hun leven weer op te pikken. Dat doet ze in haar lezingen 'Burn baby Burn!'.

Volgens de ervaringsdeskundige is fysieke activiteit enorm belangrijk om te herstellen van een burn-out. "Maar niemand die eraan denkt om in plaats van een halfuur te gaan hardlopen eens een halfuur met zijn of haar partner tussen de lakens te duiken", zegt ze tegen Het Laatste Nieuws.

iPhone

"Seks is een van de eerste dingen die we laten vallen, zeker wanneer het allemaal wat moeilijker wordt. We moeten al gaan werken, presteren, koken, wassen, onze sociale contacten onderhouden... Zodra het drukker is of we gespannen zijn, is seks het eerste dat van die hele waslijst geschrapt wordt."

Er is bewijs dat aantoont dat seks endorfine en dopamine laat vrijkomen. Dat zijn stoffen die het hormoon cortisol, dat sterk samenhangt met stress en burn-outs, weer gaan normaliseren. "Vergelijk het met je iPhone: die batterij loopt ook leeg tijdens de dag, en dus laden we ze 's avonds weer op. Wel, intimiteit doet voor ons net hetzelfde. We kunnen onze energie voorlopig nog niet opladen via het stopcontact, maar seks kan dat wel."